HTML

Tanulj tinó!

Miről szóljon? Talán arról, hogyan látja egy tanár a körülötte rohanó világ dolgait.

Friss topikok

  • caeiro: Nem, ilyen pofátlan zsarolás után nem volt más választásom, mint visszatérni szeretett állambácsi ... (2011.04.10. 14:33) fogyóban...

2008.12.10. 20:02 caeiro

dioxin botrány

Dioxinos sertéshús került be Mo-ra.

Az utóbbi évek botrányai sorra kérdőjelezik meg az élelmiszerbiztonságba vetett bizalmat. Kergemarhakór, arzénes hal, influenzás, dioxinos csirkék, és most még ez is... Nem mintha a vegáknak sokkal jobb lenne, hisz a sok növényvédőszer-maradvány amit elfogyasztanak, semmivel sem egészségesebb, mint a szteroidokon hízlalt baromfi, vagy a hormonokkal stimulált marha. Közkeletű mondás, hogy az vagy, amit eszel. De mit is eszünk? Csak a jó ég tudja! Azt hiszem egyre inkább szemetet eszünk, főleg, amióta az EU tagjai lettünk.

Kérdem én, mit keres itt az ír sertéshús? Oké, termékek szabad áramlása, de könyörgöm, mikor vághatták le azt a disznót, melynek húsát előbb hajóra rakták, majd Legyelországon keresztülfuvarozták, hogy a budapesti elosztón keresztül Romániába vigyék? És mennyi lehet az előállítási költsége ennek a húsnak, ha még ennyi utaztatás után is megéri eladni? Mi történik itt?! 5 évvel ezelőtt olyan nem fordulhatott volna elő, hogy ír húst importáljuk, hisz itt volt nekünk a saját, a hazai. Aztán szépen lassan, egymás után tönkre mentek a húsipari cégek, magukkal rántva az állattartókat. Nem bírták az árversenyt. Persze, hogy nem bírták, hisz a mi gazdáink nem kaptak olyan eu-s támogatásokat, -vagy ha igen, jóval kervesebbet, -mint a régi tagok!

Azért tudják az egész kontinenst elárasztani a termékeikkel, mert az EU kiemelten támogatja a mezőgazdaságot, nehogy csődbe menjenek a termelők. Ez mind szép, de nem szabadna ennyire egyenlőtlenül bánni az új és a régi tagokkal! Hatalmas termelői kapacitások épültek ki az utóbbi 20-30 évben nyugaton. A versenyképesség fenntartása a profit termelése napjainkra csak különféle kisebb-nagyobb stiklikkel biztosítható. Így aztán az állattartó azon spórol, amin tud! Az eu-s előírásokat színleg megtartva (játék a disznónak és a többi értelmetlen marhaság) a tápon kezdenek el spórolni. Fehérjében gazdag táppal kell etetni az állatot, mert akkor jobban fejlődik -de a táp rettenetesen drága (mert már moslékkal mégse lehet etetni az állatot, az hogy is nézne ki! a tápgyártók még csődbe mennének! jól működik a lobbi-gépezet!) szóval akkor a tápba daráljunk bele mindent, amiben fehérje van -köztük elhullott állatokat is, ha ez nem elég, rakjunk bele veygszereket is! Szép! Persze az senkit sem érdekel, hogy az így előállított hús mit is fog tartalmazni, hisz a hülye kelet-európait csak az ár érdekli. Ha meghal 40 évesen az az ő baja! Nem véletlen, hogy akinek egy kis esze van, az biohúst vesz. Persze itt nálunk, a végeken sokaknak nincs olyan vastag a pénztárcájuk, hogy ezt megtehessék, szóval esszük a dioxinos kajáikat, isszuk a hormonmaradványos tejüket... Nem hiszem, hogy erről álmodtunk volna 15-20 évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk a nyugat felé ácsingózni. A magyar mezőgazdaság romokban, a feldolgozóiparunk úgyszintén...lesújtó a kép! Most a románokon van a sor, kétlem, hogy ők megúsznák, hiába ők európa egyik legnagyobb kukorica termelői, sertéstartói, mégis ír disznóhúst importálnak!!! Nálunk is így kezdődött...

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása