HTML

Tanulj tinó!

Miről szóljon? Talán arról, hogyan látja egy tanár a körülötte rohanó világ dolgait.

Friss topikok

  • caeiro: Nem, ilyen pofátlan zsarolás után nem volt más választásom, mint visszatérni szeretett állambácsi ... (2011.04.10. 14:33) fogyóban...

2008.10.14. 19:13 caeiro

államcsőd?

Ezt a bejegyzést lassan 2 hete írom (október 14-24), lássuk mi is történt azóta, hogy a tengerentúlon feltalálták a spanyolviaszt és az állam "bevásárolta magát" a bankokba? Az EU köszöni szépen nem kér az amerikai orvosságból, továbbra is "különutas megoldásokat" keres. Mindenesetre az eurózóna tagállamainak az EKB segítséget nyújt, ha likviditási gondok lépnének fel egyes bankoknál. Mindenesetre Sárközy és Barroso rohantak Bush bácsihoz egy utolsó vizitre, hisz az öreg mandátuma lejár -szóval nem is tudom, mit várnak tőle... Jahh, igen, készítse elő a G8-as, jobban mondva G12-es tanácskozást. ( G7-ek+ Oroszo+ Kína+ India+ Brazilia?! + Dél-Afrika!) Bush a szabadversenyes kapitalizmus fenntartása mellett kardoskodik (hahaha, miközben burkolt államosítást hajtottak végre a bankszektorban), az EU inkább  azt szeretné, ha a globális világgazdaság működését megreformálnák. Nem lesz abból semmi...

Izland az államcsőd ellen küzd, az oroszoktól és az EU-tól kért segítséget. A tőzsdét 3 napra bezárták, de az sem segített rajtuk, a nyitás után több, mint 60%-kal estek a részvények. Sajnálom az izlandiakat, egyik napról a másikra omlott össze a megszokott kis életük, minden figyelmeztetés és előjel nélkül. Na jó, a közgazdászok, politikusok biztos tudták, hogy mennyire sebezhető a gazdaságuk, de nem hiszem, hogy az emberek orrára kötötték volna. Most aztán nincs más lehetőségük, mint hogy a rohamosan elértéktelenedő pénzükön élelmet és ruhát vegyenek, ameddig ki nem fogynak a készletek, hisz utánpótlás ki tudja mikor lesz. Kereskedni egyenlőre senki sem akar velük, mert az izlandi valuta valós értéke ismeretlen. Közben azt feszegetik egyre többen, hogy ha az oroszok kilóra megveszik Izlandot, komoly befolyásra tehetnek szert a NATO-ban és azzal megvétózhatják Ukrajna és Grúzia jövőbeli NATO-tagságát.

Amikor a kollégám összeráncolt homlokkal épp azt mesélte valamelyik reggel, hogy  a spekulánsok Izland mellett Magyaroszág és Dél-Korea összeomlására játszanak, még hitetlenkedtem. A befektetőknek viszont nem kellett kétszer mondani, gyors ütemben kezdték eladni a kötvényeiket, részvényeiket. A BUX retteneteset esett, egy időre fel is függesztették a kereskedést. 

Szóval az elmúlt két hét a pánikról szólt, bármit is csináltak a politikusok, a tőzsde továbbra is csak esett. A spekulánsok akcióba lendültek: a legszembetűnőbb kísérlet az OTP elleni támadás volt. A bank papírjaival való kereskedést többször is fel is kellett függeszteni, mert az árfolyamuk több, mint 10 %-ot esett. Az OTP nem győzte bizonygatni, hogy milyen stabil lábakon áll, mekkora a törzstőkéje stb. Ha lett volna felesleges 1-2 millióm eskü bevásároltam volna én is a részvényeikből. (Így, pár nappal később ezt inkább revideálom. Bokros szerint előbb lesz államcsőd, mint bankrendszer-összeomlás) Közben a bankok közül egyre többen korlátozzák a devizahitelek folyósítását, először csak a vállalatoknak nem adtak több CHF-alapú hitelt, most úgy állunk, hogy már a lakosságnak se nagyon. A CHF nagyon drága lett, a nyáron még 150 HUF-ért adták, mostanában az árfolyama a 170-et nyaldossa. (Azóta már 185 HUF-ért adják a CHF-et a valutaváltók, el tudom képzelni, a bankok mennyivel számolják!) Az ország lakossága meg CHF-ben van eladósodva, szóval lehet számítani a további árfolyamemelkedére, anyám, mi lesz még itt!

 Mit csinált eddig Mo. hogy elkerülje a katasztrófát? Hát..

1. Az uniós rendelkezéseknek megfelelően 13 millió forintra emelték a betétbiztosítás összegét, az efölötti betétekre meg a kormány vállalt garanciát. Sokra mennek a betétesek a pénzükkel, ha egyszer becsődölnek a bankok, kenhetik a hajukra, mert mire hozzájutnak, garantáltan értéktelen lesz.

2. Megígérték az OTP-nek, hogy segítenek, ha bajba kerülnének. Csányi ezt először visszautasította, de azóta a részvényeik további meredek esést produkáltak, szóval nem elképzelhetetlen, hogy az állam hamarosan beavatkozik, hogy mentse a legnagyobb bankot. Az OTP-nél azért nincs minden rendben -a hétvégére a következő "korszakalkotó ötlettel" rukkoltak elő! Ha az ország sanyarúbb sorsú területein van az ingatlanod, ezentúl nem kapsz jelzálogalapú kölcsönt! Hoppááá! Kedves Alkotmánybíróság, ehhez mit tetszik szólni? Enyhén szólva diszkriminatív szaga van az egésznek! (Azóta az OTP-nél is rájöttek, hogy az egész nem kóser, és bünti lesz a vége, ezért visszavonták.) A cég papírjai tovább esnek a MOL-éval együtt.

3. Pitizünk ezerrel az Uniónál, hogy baj van, mentsenek meg minket is. Nem vagyunk az eurózóna tagjai, szóval örülhetünk neki, hogy bedobták a mentőövet, különben az eget is bőgőnek nézhetnénk. Ennek ellenére a tőzsde továbbra is esik, az az 5 milliárd euró mire lesz vajon elég, és főleg, milyen árat kérnek majd később a segítségért? Egy biztos, nem az árfolyam stabilizálására kapjuk a pénzt, de akkor mire?!

4. Az MNB beavatkozott az árfolyamba, hogy nehogy elszálljon a forint, ahogy hallom, lebeg a forint, főleg a spekulánsok miatt. (Az eurót már 282 forintért is adták a héten...) A monetáris tanács is összeült, mert az állampapír-piac befagyott. Valahogy életet kell lehellni az állampapír-piacba, nade így? Megkérjük a régi befektetőket vegyenek államkötvényeket -anyám, mit várnak ettől?! A karjainkba omlanak és sírva kérnek bocsánatot, hogy inkább eladnák a maradék kötvényeiket, nemhogy egy államcsőd szélén levő országba fektessék a pénzüket?! Ugyanmár! Simor, az MNB elnöke a hisztériát igyekezte csökkenteni, amikor egy sajtótájékoztatón kijelentette, értsük meg, nincs Á-LLAM-CSŐD! Huhh, na ettől ha eddig nem lettem volna ideges, tuti összecsináltam volna magam! Tagadni mindent...hányszor derült már ki utólag, hogy az államcsőd szélén táncoltunk?

5. A hétvégére (október 18.) Gyurcsány össznemzeti brainstormingot hirdetett, hogyan lehetne kirángatni kis hazánkat az egyre nagyobb kakából. Elköltöttek rá 8 millió forintot, de semmire sem jutottak, Orbánék adócsökkentést akarnak mindenképp, a javaslatot a kedves vállalkozó urak -élükön Demján papával lesöpörték az asztalról.  A szokásos anyázás után meg szépen hazamentek a legények... Gyurcsány szerint jelentős eredményeket értek el -mit, könyörgöm? Orbán meg a régi nótát fújja, Gyurcsány mondjon le, de legalábbis egy előrehozott választást akarnak, mondjuk jövő nyáron, úgyis akkor lesznek az EU-s választások.

 6. A forint azóta is mélyrepülésben van, a 4 napos ünnepi hétvége alatt is össze-vissza módosul az árfolyama, volt már 285 HUF is az euró, jelenleg 278-on áll. A spekulánsoknak továbbra sem ment el a kedvük a szórakozástól...mi lesz ennek a vége?

7. A kormány bedobta, hogy megmentené a devizahiteleseket, persze erre a bankok és az elemzők veszett fújjolásba kezdtek. Simor pedig: NI-NCS IN-GYEN-EBÉD! (Ez a faszi, csak így tud beszélni?) Jó, értem én, vállaltuk a kockázatot, aláírtuk a papírt, de mivel vettek rá minket, hogy aláírjuk? Azzal, hogy olyan nincs, hogy annyira elszálljon a forint-deviza árfolyam, hogy drasztikusan megemelkednének a törlesztőrészletek. Hát ja, a pániknak és a még csak most jövő recessziónak ugye nincs vége, ki tudja mi lesz még itt? Nekem ugyan eddig nem okozott akkora problémát a válság, kb 2 ezer HUF-fal fizettem többet, mint szoktam, de mások, akik 70 meg 80 ezret törlesztenek "békeidőben" ,most mit csináljanak? Persze lehet rajtuk röhögni, mint ahogy főnököm teszi, miért nem forinthitelt vettek fel ?! (mert a devizahitel olcsóbb volt, hahóóóó és ki fizet önként és dalolva többet, mint amennyit szükséges?) de én inkább sajnálom őket, hisz nem gazdagokról van itt szó, akik megvették a 22. házukat, a Rózsadombon és nem tudják fizetni a törlesztést!

Szóval a kormány egyenlőre azt tervezi, hogy a devizahiteleket ki lehetne váltani forinthitelekkel, illetve fél évig szüneteltetni lehetne a törlesztést. Ez mind szép és jó, de ennek azért vannak ugye költségei is! Azt ki fogja fizetni? A szerződés módosítási díjakat, a konverziós költségeket stb.? Ugye nem a bankok, ugye jól gondolom? Magam részéről erősen gondolkodom azon, hogy inkább maradok a devizahitelnél, ki tudja, milyen árfolyamon váltanák át a CHF állományomat HUF-ba? És milyen kamat mellett kellene ezután törlesztenem? A futamidőt sem hiszem, hogy tovább kellene húzni, a 15 év már így is baromi hosszú...

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása