HTML

Tanulj tinó!

Miről szóljon? Talán arról, hogyan látja egy tanár a körülötte rohanó világ dolgait.

Friss topikok

  • caeiro: Nem, ilyen pofátlan zsarolás után nem volt más választásom, mint visszatérni szeretett állambácsi ... (2011.04.10. 14:33) fogyóban...

2008.08.12. 12:43 caeiro

olimpia vs. Grúzia

"CITIUS, ALTIUS, FORTIUS"

Az ókori görögök találták ki, mint annyi minden mást. Eredetileg vallási ceremónia volt és a görögség együvé tartozását akarták kifejezni, ám ahogy a poliszok közötti vetélkedés egyre jobban kiéleződött, az ünnep átalakult és már csak arra szolgált, hogy a poliszok fiai békeidőben is összemérhessék erejüket. Presztízst csináltak abból, hogy melyik város fiai hozták el a győztesnek járó babérkoszorút. Igen, akkoriban csak ez számított, a dicsőség. A poliszok hanyatlásával, a görögség leigázásával az olimpiák is a feledés homályába vesztek, egészen a XIX. századig. Coubertin báró, amikor újjáélesztette az olimpiát, magasztos eszmék vezették. Citius, Altius, Fortius....Fair play.... Sajnos ezek a fennkölt eszmék olyanok, mint a Tízparancsolat, mindenki ismeri őket, de senki sem tartja be. Egykor a részvétel fontosságát hangsúlyozták Coubertin-ék, napjainkra azonban már csak a mindenáron való győzni akarás, a másik földbetiprása maradt. Ennek érdekében szinte mindent bevetnek a sportolók, az edzők: gondoljunk csak egy-egy vizilabda-meccsre. Olyan őrült tempót diktálnak a versenyzők, hogy az ember csak kapkodja a fejét, futamról futamra, versenyről versenyre javulnak a világcsúcsok. Amikor az ember már azt hinné, hogy elértünk az emberi teljesítőképesség határához, jön valaki, aki bemutatja, hogy ezek a határok nem léteznek -legalábbis számára. Egy olyan ember, csapat számára aki nem fél doppingolni -miért? Mert sosem fogják rajtakapni. Országának olyan fejlett a gyógyszeripara, és olyan erős a sportdiplomáciája, hogy nyugodtam nyerhet a sportoló egy olimpián 8 aranyat...

A politika mindig is igyekezett az olimpiák körüli felhajtást kihasználni, hatványozottan igaz ez a diktatúrákra. Gondoljunk csak vissza az 1936-os berlini olimpiára, vagy az 1980-as moszkvaira. Mindkét helyen azt igyekezték bizonyítani, hogy a rendszer, mily jó, mily erős, és megingathatatlan.Mintha ugyanezen törekvéseket látnám visszaköszönni a pekingi játékoknál is. Hatalmas, lenyűgöző nyitóünnepség, csodálatos létesítmények, elképesztő fegyelmezettség... Valahogy ez engem inkább megrémít, mintsem csodálatra késztet. A "sárga veszedelem" -ahogy dédöregapám mondta -talán sosem volt ennyire kézzelfogható. Kína erős, túlontúl erős. Félelmetes az érdekérvényesítő képessége. Félelmetes a gazdasági ereje. Elrettentő, hogy mi mindent megtehet állampolgáraival.

Az ókorban, az olimpia idején tilos volt háborút folytatni, sőt még a  legelvetemültebb bűnözőket sem végezték ki addig, amíg tartott az olimpia. Csoda lenne, ha az emberiség 3 hétre le tudná tenni a fegyvert! Nade, hogy pont akkor kezd két ország háborúba, amikor az olimpia elkezdődik? Ilyen eddig még nem volt. Sajnos Grúzia és Oroszország úgy döntöttek, most ugranak egymás torkának. Az orosz medve nem tudja elviselni, hogy a kicsinyke kaukázusi köztársaság a nagy USÁ-hoz szeretne közeledni. Hogyisne, mit képzelnek ezek az elvetemült grúzok! Nem volt elég, hogy elüldözték a szovjet érából ottfelejtett Sevarnadzét? Még a NATO-ba is be akartak kerülni? Ez több a soknál! Putyin bábja, Medvegyev nem hagyhatta tehát az amerikai befolyás további erősödését, kiprovokálta a háborút. A grúzok drámája, hogy belementek, ráadásul egy olyan időpillanatban, amikor az egész világ Kínával volt elfoglalva. Az USA, látva Oroszország elszántságát nem fog lépni -főleg, hogy Bush jelenleg már csak egy "béna kacsa", és az új elnök (bárki is lesz az) ügyelni fog az oroszokkal való jó viszony ápolására. Túl sok bajuk van már az amerikaiaknak így is, ott van nekik az iraki, meg az afganisztáni fiaskó. Nem akarnak ezek komolyan ellenkezni az oroszokkal! Szegény grúzokkal azt csinálták, amit velünk 1956-ban, ígérgettek, szédítettek, s amikor cselekedni kellett volna, szarban hagytak minket is, és most a grúzokat is. Szaakasvili hiába kér segítséget, az egyetlen szerv, ami beavatkozhatna, az ENSZ BT, döntésképtelen, mint mindig. Az ENSZ mindig is csak egy felfújt lufi volt, nagyhatalmak játszótere. Olyan kis ország, mint Grúzia, mit számít nekik? Az USA, hiába kiabál kígyót-békát az oroszokra, körberöhögik. Hát igen, , mert épp az USA védte meg Izraelt pár éve, amikor "terroristákat" üldözve benyomult Libanon területére. Most meg az oroszok "segítették meg" szerencsétlen "honfitársaikat".

Az Unió lélegzetvisszafojtva figyel, senki sem akar pont Grúzia miatt konfliktusba keveredni a ruszkikkal. De nem lesz -e túl nagy ára a hallgatásuknak? Nem-e ezzel adják a lovat a birodalmi politikát ismét előtérbe helyező oroszok alá? Persze Brüsszel kurva messze van Moszkvától, ők nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, de nekünk, itt Közép-Kelet-Európában nagyon nem mindegy, hogy mennyire kell félnünk az orosz medvétől. Nekünk aztán vannak tapasztalataink, hogyan bánnak el a kisebb népekkel az oroszok! Kegyetlenül és villámgyorsan képesek eltiporni minket. Nem véletlenül tiltakoznak annyira a balti államok, Ukrajna és Lengyelország! Félnek, hogy az orosz befolyás ott is nőhet, majd mondvacsinált indokkal ők is az agresszor áldozatai lesznek.

Világosan látszik tehát, hogy az elkövetkező évtizedekben 3 nagyhatalom fogja meghatározni a világpolitikát : az USA, Kína, és Oroszország. Hozzánk az oroszok vannak a legközelebb. Nemsok esélyünk lesz, ha az Unió vs Oroszország között kell választanunk. Le fogunk feküdni a ruszkiknak, mint mindig. Brüsszel túl messze van...Ne legyenek illúzióink, a 2. vh végén, meg 1956-ban is cserben hagyott minket az egész nyugati világ, miközben úgy "sajgott értünk a szívük". Most is ugyanezt csinálják: saját érdekeik védelmében nem restek feláldozni Grúziát. Úgy gondolják, hogy ezzel a kicsiny áldozattal kielégítik az oroszok étvágyát? Mekkora marhák, nem tanultak a 2. vh-ból semmit!

Képek: 

1.: http://www.top7.hu/pictures/Gor.Olimpia.korutazasok.405.jpg

2: http://www.csupasport.eoldal.hu/fotoalbum/megnyitounnepseg/az-olimpiai-megnyito-kepei/original/96

3: http://index.hu/gal/?dir=0808/kulfold/gruzia0812/

4.: http://index.hu/cikkepek/0708/kulfold/russ.jpg

 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása