HTML

Tanulj tinó!

Miről szóljon? Talán arról, hogyan látja egy tanár a körülötte rohanó világ dolgait.

Friss topikok

  • caeiro: Nem, ilyen pofátlan zsarolás után nem volt más választásom, mint visszatérni szeretett állambácsi ... (2011.04.10. 14:33) fogyóban...

2008.10.25. 17:47 caeiro

élet, nálunk?

Egy kutatás szerint a Vénusz távolságából pont akkorkának tűnik bolygónk, hogy arról már meg sem lehet állapítani, van-e rajta élet.

http://hirek.csillagaszat.hu/fold_es_hold/20081017-van-e-elet-a-foldon.html

Namármost, ha belemegyünk abba, hogy mit is nevezünk mi életnek, ahányan vagyunk, annyiféle választ fogunk rá adni. Filozófusok, szociológusok már épp eleget tépték a szájukat ezen a problémán.

Egyszer Szónoky tanár Úr mondott valami olyasmit a Föld és élet c. szemináriumon, hogyha E.T. megjelenne, talán észre sem venne bennünket, lehet, hogy érzékszerveivel, műszereivel fel sem fogná létezésünk jeleit. Na igen, hiszen a mi szénalapú életformánk lehet, hogy teljesen szokatlan és meghökkentő lenne egy ufónak. És visszafelé is működik a dolog, költhetünk egy rakás pénzt a Hubble űrteleszkópra, újabb és újabb űrszondákra, és ki tudja még mikre, de lehet, hogy akkor sem vennénk észre az idegenek jelenlétét, ha itt lennének az orrunk előtt? Egy kicsit elkeserítő ez a kutatási eredmény, 50 év űrverseny, sok álmatlan éjszaka és elköltött pénz ellenére még mindig csak erre vagyunk képesek? Látjuk a csillagokat a messzi galaxisokban, látunk ezer meg ezer milliárd bolygót, de azt, hogy a szomszédig se látunk el, ha élet jeleit keressük, az elszomorító! A bigottaknak és a szemellenzősöknek persze az is elég, hogy mi, emberek vagyunk a fejlődés csúcsa, és ez minden életformák legjobbja, amit Isten, vagy az evolúció magából kisajtolt. És sehol máshol ebben az Univerzumban ilyen jó és nemes faj nem alakulhatott ki, csak itt, a Naprendszer 3. bolygóján. Hát, ha már a fejlődés csúcsánál tartunk, lehet, hogy a trilobiták, ammoniteszek, dinók is azt hitték, márha volt éntudatuk :), hogy ők a teremtés koronái. Mekkorát tévedtek! És mi, jobbak vagyunk bármelyik előttünk "uralkodott" állatfajnál? Nem hiszem, és azt sem, hogy sorsunk sokban különbözne az övükétől, hacsak el nem tudjuk hagyni bölcsőnket, a Földet. Szóval, csapjunk bele, és keressük még bőszebben és kitartóbban az élet jeleit a Világegyetemben, mert ha feladjuk, nekünk lőttek. Lehet, hogy 2012-ben, lehet, hogy 2036-ban, de előbb-utóbb úgy lesz.

 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása