HTML

Tanulj tinó!

Miről szóljon? Talán arról, hogyan látja egy tanár a körülötte rohanó világ dolgait.

Friss topikok

  • caeiro: Nem, ilyen pofátlan zsarolás után nem volt más választásom, mint visszatérni szeretett állambácsi ... (2011.04.10. 14:33) fogyóban...

2008.08.22. 09:32 caeiro

bánja kánya...

Bocsánatot kérni akkor szokás, ha valaki olyan dolgot tesz, amelyet később megbán. Persze érdemes elgondolkodni azon is, hogy akitől bocsánatot kérünk, az vajon hogyan fog reagálni erre, egyáltalán elvárja-e tőlünk? Sőt egyáltalán érdemes–e arra, hogy megalázkodjunk előtte? 

Most 40 éve, hogy Magyarország szovjet nyomásra csatlakozott a Csehszlovákiába benyomuló csapatokhoz és „baráti segítséget nyújtott” a csehszlovák népnek. Tegnap, Magyarország bocsánatot kért a hajdani Csehszlovákia népeitől. Kérdem én, miért? Nem jószántunkból mentünk oda, ez teljesen egyértelmű. A másik: nem csináltunk semmi olyat, azonkívül, hogy kivonultunk, bevonultunk, amiért annyira szégyellni kellene magunkat. Nem lőttünk szét városokat, nem öldököltük le a polgári lakosságot, nem fosztogattunk. Akkor meg minek is kérünk bocsánatot?

Szlovákia előtt így megalázkodni ugyan minek? Ott, ahol jobban utálnak minket, mint a romákat? Ott ahol magyarellenes kirohanásokat intézhetnek minden következmény nélkül, és teszik ezt a kormányon lévő pártok vezetői? Ott, ahol állandóan azon munkálkodnak, hogy a magyar kisebbséget hogyan forgácsolják fel, olvasszák be? Ott, ahol a magyar iskoláknak nem jut az uniós pénzekből?  Ott, ahol elvárják, hogy szlovákul beszélj, és csak otthon, vagy otthon se szólalj meg magyarul? Ott, ahol olyan térképek készülhetnek, amelyről kitörölték Magyarországot?

Biztos, hogy nekünk kell bocsánatot kérnünk?! Mikor kért bocsánatot Csehszlovákia azért, mert beavatkozott Magyarország belügyeibe, és intervenciós hadserege benyomult Magyarországra? (1919.) Mikor kért valaha is bocsánatot a lakosságcsere közben elkövetett aljas dolgokért? (1945.) És a BENES-DEKRÉTUMOKÉRT?

Olyan embertől/államtól nincs értelme bocsánatot, kérni, aki nem képes saját tetteivel szembenézni, mindenért másokat hibáztat, és leszarja, hogy a másik bocsánatot kér. Nem érdemes olyasvalakihez hozzádörgölőzködni, aki két kézzel ellök magától és azon spekulál, hogyan gáncsoljon el közben. Mire volt ez a bocsánatkérés jó? És az oroszok? Netán a bulgárok, lengyelek? Ők is bocsánatot kértek? Mert erre azért kíváncsi lennék, de a hírekben nem találtam nyomát se.

Összegezve: bánja kánya, mi történt 1968-ban, mit ugráltak annyira a csehszlovákok? Talán azt hitték, hogy ők majd reformkodhatnak anélkül, hogy ugyanazt kapnák a nyakukba, mint mi 1956-ban? Okos ember más kárán tanul…de nekik nem sikerült…a történet ennyi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kép: http://www.vestnik.com/issues/2003/0205/images/rozental_prague1968.jpg

 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása